Muzej čokolade

Na kraju nastavne godine učenici iz grupe Mladi čuvari prirode, posjetili su Muzej čokolade.

Zanimljiv doček i dobrodošlica s kutijom za kušanje, na degustacijskim točkama. Učenici su kušali okus prženog zrna kakaovca, kakao masu, tamnu čokoladu, čokoladne fontane, mliječnu čokoladu, bijelu i ruby čokoladu. U degustacijskoj kutiji je i žličica za degustaciju  čokoladnog likera, tekuće tamne, mliječnu i bijelu čokoladu. Obilaskom muzeju puno su naučili o povijesti čokolade. Kada su Asteci zauzeli veliki dio srednje Amerike, Maje su morale plaćati porez u obliku zrna kakaovca kao valuta plaćanja, ujedno i prvi narod koji se počeo baviti kultiviranim uzgojem kakaa. Poluotok Yucatan postaje prva u povijesti poznata  kakao plantaža.

Kakao stiže u Europu najprije u Španjolsku, a zatim i  ostale dijelove tek u 17.stoljeću. Kruta čokolada nastaje u Belgiji sredinom 19.stoljeća. U Zagrebu je Union bio prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi, kraljevski dvorski dobavljač za dvor u Beču. Čuli su učenici i priču o bajaderi-kraljica među desertima, kako je nastala poznata čokolada s rižom, Mikado.

Teško je zamisliti moderno slastičarstvo bez čokolade, danas je svakodnevni užitak većini ljudi. Proizvode se novi proizvodi, okusi, forme, boje. Zanimljiva i poučna priča o čokoladnoj povijesti, čokolada je užitak milijuna ljudi, a posvećene su joj pjesme, knjige i filmovi.

Slatki završetak nastavne godine Mladim čuvarima prirode, kao i zaključak o povezanosti prirode i čovjeka.

Ankica Kolar, izvannastavna aktivnost, Mladi čuvari prirode